Over mij

Gert Jan

Hallo! Ik ben Gert Jan Daalhuisen Roetman (1968), filmmaker en videograaf.

Mijn hele leven al heb ik de neiging om beeld en geluid vast te leggen. Ik registreer de waardevolle momenten uit het leven, om ze te kunnen herbeleven en te koesteren. Mooie en waardevolle films maken over mensen, dat is mijn passie. Creatief, met gevoel, met oog voor detail en vanuit mijn hart. Met mijn films wil ik het verschil maken en de verwachting van de kijker overtreffen.

Vanaf 1992 tot 2019 heb ik een eigen uitvaartonderneming gehad in Utrecht. Ik heb in die 27 jaar als uitvaartverzorger ruim 3.000 families mogen bijstaan bij de organisatie en vormgeving van het afscheid van hun dierbaren. Op de meest kwetsbare momenten werd ik binnengelaten bij nabestaanden en voelde het altijd eervol om het vertrouwen van hen te krijgen. Om achteraf hun oprechte dankbaarheid te mogen ontvangen, was voor mij de brandstof om het intense werk te kunnen doen en volhouden.

Voor honderden uitvaarten heb ik al herinneringsfilms mogen maken. Met mijn ruime ervaring als uitvaartverzorger voel ik goed aan in welke sfeer de foto’s en video’s gemonteerd moeten worden om tot het mooiste resultaat te komen en om daarmee de uitvaart naar een hoger plan te tillen. Zo’n eerbetoon verdient elk afscheid; zo’n eerbetoon verdient elke overledene.

Mijn vader, Ger Daalhuisen, was muzikant en overleed toen in 9 jaar was. Geheel onverwacht, zomaar ineens. Hij filmde en fotografeerde vaak ons gezin. Van hem heb ik de passie voor muziek en filmen in mijn genen meegekregen. Zelf stond hij maar zelden op beeld. Hij was de man achter de camera. Er is gelukkig heel veel muziek van hem bewaard gebleven. Maar wat had ik graag een film over zijn leven gehad. Wat had ik hem graag zelf de verhalen zien vertellen over zijn leven. Wat had ik graag nog zijn stem kunnen horen. Ik weet zeker dat mij dat later in mijn leven enorm had geholpen om zijn onverwachte overlijden een plek te kunnen geven.

"I believe that every person's story is unique and deserves to be told."

Van Zwarte Kraai naar Witte Raaf

Na een lange en rijke carrière als uitvaartondernemer besloot ik, toen ik 50 jaar was geworden, om het roer helemaal om te gooien. Van mijn beroep als uitvaartverzorger, in de volksmond ook wel Zwarte Kraai genoemd, heb ik destijds weloverwogen afscheid genomen.

Het werd tijd om meer tijd te gaan besteden aan mijn grote passies: muziek en film. Ik wilde mooie unieke films gaan maken voor en over mensen. En ik wilde daarin onderscheidend zijn.

Een Witte Raaf is een uitdrukking in ons spraakgebruik voor een zeer zeldzame verschijning, Een raaf is immers normaliter zwart, maar er bestaat ook een uitzonderlijk weinig voorkomend wit exemplaar.

Vanuit die gedachte is mijn bedrijfsnaam Videograaf De Witte Raaf ontstaan.