Roely

In Memoriam Film

Zomer 2022 overleed onze prachtige, stralende ‘buurtoppas’, ondertussen zelf moeder van twee kleine meisjes, veel te jong aan de gevolgen van kanker. Het was een hartverscheurende begrafenis. Tijdens het afscheid werd er op indrukwekkende wijze teruggeblikt op haar leven, in woord en muziek en in een reeks ‘fotofilmpjes’, die op mooie wijze een impressie gaven van het leven van deze prachtige, lieve (buur)vrouw, dochter, moeder, vriendin en echtgenote. 

Op 12 februari 2023 overleed mijn moeder, 89 jaar oud. Ik ben op zoek gegaan naar diegene die zo mooi het leven van onze oppas in beeld had vast weten te leggen en kwam uit bij videograaf Gert Jan.

We bespraken de wensen ten aanzien van de 3 films over mijn moeder en ik leverde, naast de selectie van foto’s en video’s, ook een aantal muziekfragmenten aan waarop de filmpjes gemonteerd konden worden. Gert Jan nam vervolgens alle zorg uit handen en in de dagen voor het afscheid van mijn moeder hebben wij veelvuldig contact met elkaar gehad.

Gert Jan bleek, net als ikzelf, een perfectionist. Er was alle ruimte voor aanpassingen en verbeteringen en hij heeft net zo lang zitten schaven aan de films totdat ik helemaal tevreden was. Zelf had ik dit nooit gekund en zelfs met mijn neefje, die aardig wat kan op dit gebied, was het in zo korte tijd niet zo mooi geworden. 

De films gaven een fijne impressie van het lange leven van onze moeder en oma en ontroerden de aanwezigen. Ook Manon, de uitvaartonderneemster uit Hoogeveen (Drenthe), vond de films een mooie toevoeging en vroeg mij wie dit gemaakt had. Dit wilde zij ook aan andere families kunnen aanbieden. En zo bracht ik Gert Jan weer in contact met Manon!

Hanneke